Ziggo eerste met uitrol 4G-technologie
Provider Ziggo zal als eerste in Nederland een 4G-netwerk uitrollen voor haar zakelijke klanten. Gebruikers met een Plus-abonnement zullen gebruik kunnen maken van dit netwerk in delen van Nederland.
Kabelaar Ziggo eerste met uitrol van 4G-technologie voor zakelijke gebruikers
In Zwolle, Breda en Oss zullen zakelijke gebruikers van Ziggo gebruik kunnen maken van een 4G-netwerk. De kabelaar beperkt zich tot zakelijke gebruikers met een Plus-abonnement omdat de provider moet voldoen aan een aantal verplichtingen en zodoende de capaciteit van het netwerk niet hoeft te verhogen. Tot die tijd zal de dienst nog niet opengesteld worden voor consumenten.
De uitrol van mobiel internet via 4G-technologie is geen verassing. Ziggo heeft zich namelijk te houden aan een aantal regels, deze schrijven voor dat twee jaar na de verlenging diensten moeten worden aangeboden in een gebied zo groot als Amsterdam. Dit gebied moet na vijf jaar worden uitgebreid ter grootte van de provincie Utrecht. Verschillende andere providers moeten zich ook aan deze regels van de vergunning houden en zullen daardoor mogelijk gauw volgen.
Omdat Ziggo niet langer de ambitie heeft om als telecomprovider met een eigen netwerk verder te gaan. Heeft de kabelaar besloten de dienst alleen aan te bieden voor zakelijke gebruikers met een bepaald abonnement. Deze keuze is gebaseerd op het feit dat Ziggo aan de verplichtingen voor de vergunning moet voldoen, maar op deze manier hoeft de provider niet meer capaciteit in te zetten op het netwerk.
Zakelijke klanten met een Plus-abonnement moeten wel zorgen voor eigen compatible dongles of andere hardware die 4G-technologie ondersteunen. De snelheid van het netwerk zal maximaal 100 Mbps download hebben en 40 Mbps upload, aldus Ziggo.
KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben ook een licentie om 4G uit te mogen rollen. Echter is dit in veel gebieden nog ongeschikt omdat er meer masten zouden moeten komen en het niet geschikt is voor gebruik binnen. De providers wachten daarom op de frequentieveiling van komend jaar, die frequenties zijn namelijk veel beter geschikt voor een landelijk dekkend netwerk.