Wetsvoorstel breedband internet voorgelegd aan Tweede Kamer
Om de aanleg van breedbandnetwerken in Nederland te bespoedigen heeft de overheid een wetsvoorstel ingediend voor de Wibon. In dit wetsvoorstel staat dat alle netwerkbeheerders in de toekomst hun passieve infrastructuur toegankelijk moeten maken voor bedrijven die breedband aanleggen.
Wetsvoorstel 'aanleg breedband' naar Tweede Kamer
Het ministerie van Economische Zaken heeft samen met het ministerie van Infrastructuur het wetsvoorstel voorbereid. Het zou gaan om de toegang tot kabelgoten, mangaten en mantelbuizen, maar ook om geschikte opstelpunten voor mobiele netwerken.
Wijzigingen telecommunicatiewet
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de Europese richtlijn breedband gevolgd wordt, maar leidt wel tot wijzigingen in de telecommunicatiewet. Zo is in het wetsvoorstel te lezen dat er een volledig nieuw hoofdstuk zou moeten komen waarin geregeld wordt dat netwerkbeheerders moeten meewerken aan een redelijk verzoek tot medegebruik en coördinatie. Daarnaast zouden er wijzigingen doorgevoerd moeten worden voor de gedoogplicht van ongebruikte kabels en de geschillenbeslechting door ACM worden versterkt.
Wibon
Wion, wet voor de informatie-uitwisseling over ondergrondse infrastructuur wordt door de wijzigingen vervangen door de Wibon, de wet voor boven- en ondergrondse netwerken. Het is de bedoeling dat Wibon de samenwerking tussen nutsbedrijven die dergelijke infrastructuur aanbieden gaat regelen. Wel geldt de wet enkel voor passieve infra en niet voor actieve infra zoals bovenleiding van de spoorweg.
In het wetsvoorstel is verder te lezen dat niet alleen de digitale ‘snelweg’ aandacht krijgt, maar ook alle aansluitpunten. Zo wordt het een verplichting om bij nieuwbouw goede faciliteiten aan te leggen voor breedband en krijgen netwerkexploitanten het recht om in bestaande gebouwen de juiste voorzieningen aan te brengen.
Doelstelling EU >30 Mbps
De Europese Unie (EU) heeft als doelstelling voor 2020 dat ieder bedrijf en huishouden binnen de EU een internetverbinding kan ontvangen van minimaal 30 Mbps. Voor het bereiken van deze doelstelling is het noodzakelijk dat de infrastructuur van andere nutsbedrijven kan worden gebruikt voor de aanleg van (openbare) elektronische communicatienetwerken.