Vodafone wordt beperkt in glasvezel uitrol door KPN
Voor een goede concurrentie op de glasvezelmarkt zou het volgens Vodafone essentieel zijn dat KPN glasvezel sneller uitrolt. De provider is voor het laatste stuk naar de meterkast namelijk afhankelijk van KPN. Op dit moment zou de aanleg volgens Vodafone stagneren, waardoor er geen eerlijke concurrentie is.
Vodafone roept KPN op tot versnelde aanleg glasvezel
Glasvezel is populair en het netwerk van de toekomst. Via deze weg wil Vodafone gaan concurreren met KPN, de provider loopt hier echter op wat beperkingen. De provider is namelijk afhankelijk van KPN voor de uitrol van het laatste stuk glasvezel naar de meterkast. Volgens Vodafone moet KPN meer tempo maken om supersnel internet via glasvezel beschikbaar te maken. In een persbericht liet Vodafone weten komende maand één miljoen huishoudens via het eigen netwerk op glasvezel te bereiken.
KPN marktleider glasvezel
KPN heeft op het gebied van glasvezel een behoorlijke machtspositie. Sinds het bedrijf in oktober vorig jaar toestemming kreeg om glasvezelexploitant Reggefiber volledig over te nemen. Reggefiber is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de glasvezelkabels die in Nederland zijn aangelegd. Maar ook voor de glasvezelkabels die komende jaren nog worden aangelegd. KPN is dan ook de grootste telecomprovider van ons land gevolgd door Vodafone en daarachter zit T-Mobile.
Vodafone wel minder afhankelijk
Om minder afhankelijk te zijn van KPN besloot Vodafone in oktober 2014 eigen netwerkapparatuur te plaatsen in de centrales van KPN. Alleen voor de verbinding tussen de wijkcentrale en de meterkast blijft de provider afhankelijk van toegang tot glasvezel van derden, zoals KPN, omdat zelf uitrollen niet rendabel zou zijn. KPN moet daarom volgens Vodafone opschieten met de aanleg van glasvezel. Eerder liet Vodafone nog weten dat men KPN’s overname van glasvezelbedrijf Reggefiber aanvecht. Hierdoor zou Vodafone zich beter kunnen onderscheiden en beter kunnen concurreren met KPN.
Glasvezel groeit verder
In Nederland hebben op dit moment twee miljoen huishoudens toegang tot glasvezel. Vodafone zou daar deze maand één miljoen huishoudens van kunnen bedienen met haar eigen glasvezelnetwerk. Eerder liet KPN weten op de korte termijn minder in te zetten op glasvezel. Echter zal de provider door de fusie van UPC en Ziggo wat meer vaart willen maken met glasvezel. Door de fusie zullen beide kabelaars namelijk flink meer slagkracht hebben op de breedbandmarkt.
De provinciale verschillen op glasvezelgebied blijven nog groot. De provincies Limburg en Noord-Brabant zijn gezamenlijk goed voor 21 procent van alle glasvezelaansluitingen in Nederland. Daarnaast zouden van de vijfentwintig gemeenten die Overijssel telt, er nu twintig plaatsen verbonden zijn met het glasvezelnetwerk. Overijssel is hiermee naast Gelderland en Noord-Brabant één van de provincies met de hoogste dichtheid glasvezelaansluitingen. Friesland en Zeeland blijven nog altijd achterlopen qua hoeveelheid glasvezelaansluitingen.