De toekomst van mobiel internet
Op het Mobile World Congress, wat deze week georganiseerd wordt in Barcelona is de strijd tussen alle smartphone-fabrikanten duidelijker dan ooit. Op deze beurs zijn alle telecom- en internetgiganten vertegenwoordigd en worden nieuwe modellen gelanceerd en nieuwe deals gesloten.
De toekomst van mobiel internet
Naar verwachting zullen er een hoop nieuwe smartphones gelanceerd worden. Smartphones zijn mobiele telefoons waarmee ook gebruik gemaakt kan worden van internet. Deze toestellen worden steeds populairder en er is een heftige concurrentiestrijd aan de gang om ook maar aanspraak te maken op een klein marktaandeel. Nieuwe smartphones die gelanceerd gaan worden zijn waarschijnlijk de nieuwe Galaxy S. van Samsung, de opvolger van de HTC 'Desire' en LG komt met een smartphone die ook 3D beelden weergeeft, de LG Optimus 3D.
Op voorhand lekte al een aantal zaken uit. Het meest opvallen is wel de samenwerking tussen Nokia en Miscrosoft. Nokia is een van de weinige producenten van mobiele telefoons die nog geen succesvolle smartphone wist te lanceren. Ook Microsoft is nog niet echt succesvol. Het heeft slechts een marktaandeel van drie procent met zijn besturingssysteem. Het lijkt een 'noodzakelijke samenwerking' te zijn en de grote vraag is dan ook of het de twee bedrijven samen wel gaat lukken.
In 2007 lanceerde Apple de eerste smartphone, de iPhone. Met deze iPhone heeft Apple nog steeds een derde van het marktaandeel voor zich. Een andere grote speler is Blackberry met een besturingssysteem van Research in Motion, ook goed voor een derde van het martkaandeel. Het snelst groeiende besturingssysteem is echter Android van Google. Goed voor een kwart van het marktaandeel. Apple schittert overigens door afwezigheid op de beurs in Barcelona.
In de afgelopen jaar zijn er bijna een half miljard smartphones verkocht. Maar deze massale overstap naar mobiel internet brengt ook de nodige problemen met zich mee. Er wordt verwacht dat de netwerken van telecombedrijven niet bestand zijn tegen de enorme stijging in dataverkeer.
"Filevorming over breedband zal gebruikers frustreren die op hun mobiel een internetervaring verwachten zoals op een vaste lijn", zei Merav Bahar van Flash Networks, een bedrijf dat telecombedrijven helpt met de verbetering van hun netwerkprestatie.
Om het toenemende mobiele dataverkeer aan te kunnen, zullen telecombedrijven uiteindelijk overstappen op een technologie genaamd LTE, die supersnelle internetverbindingen aan kan. In de Verenigde Staten zijn de aanbieders al begonnen met de introductie van LTE. In Nederland is KPN met een kleinschalig experiment begonnen.