Stijging aantal glasvezelaansluitingen naar 2,1 miljoen
Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland lag eind maart 2014 op 2,1 miljoen, een toename van bijna 200.000 aansluitingen in de afgelopen zes maanden. Het aantal actieve aansluitingen is echter een stuk lager, van de verglaasde woningen maakt een derde daadwerkelijk actief gebruik van de glasvezelverbinding.
Nederland gaat over grens van 2 miljoen glasvezelaansluitingen
In Nederland is het aantal glasvezelaansluitingen opnieuw gestegen. Inmiddels is de grens van twee miljoen aansluitingen gepasseerd. In de afgelopen zes maanden is het aantal glasvezelaansluitingen met 200.000 gestegen. Slechts 33 procent van de aangesloten huishoudens maakt ook daadwerkelijk gebruik van de glasvezelverbinding. In totaal zijn dat 685.000 actieve klanten, ongeveer 9 procent van alle Nederlandse huishoudens. Dat blijkt uit onderzoek van Stratix Consulting.
Glasvezelaansluitingen blijven toenemen
Er zit dus nog een verschil tussen het aanbod van glasvezel en de vraag naar een dergelijke verbinding. Voor glasvezelproviders een uitgelezen kans om dit gat te dichten. Ruim 221 gemeenten in Nederland hebben inmiddels glasvezel. De omvang varieert per gemeente; van gemeenten die bijna geheel voorzien zijn van een glasvezelnetwerk, tot gemeenten die gedeeltelijk verglaasd zijn. Stratix verwacht een jaarlijkse groei van 300.000 glasvezelaansluitingen. Eind 2016 zouden er dan in Nederland ruim drie miljoen glasvezelaansluitingen zijn.
Top 3 best verglaasde provincies
De beste verglaasde provincie is Overijssel: slechts twee van de in totaal 25 gemeenten heeft nog geen glasvezel. Gevolgd door de provincies Flevoland en Gelderland, respectievelijk 5 van de 6 en 45 van de 56 gemeenten hebben glasvezel uitgerold. Al geruime tijd werken verschillende provincies aan plannen voor glasvezel in buitengebieden. Vooralsnog resulteert dit niet of nauwelijks in daadwerkelijk nieuwe glasvezelaansluitingen.
Glasvezel nog niet overal gewenst
Glasvezelexploitant Reggefiber heeft in Nederland verreweg de meeste glasvezelnetwerken in bezit. Het is echter de vraag waarom veel Nederlanders, met een glasvezelaansluiting, nog geen glasvezeldiensten afnemen. Wellicht dat de tarieven nog aan de hoge kant zijn en veel consumenten tevreden zijn met hun huidige ADSL-, VDSL- of kabel internetverbinding.