Ruim half miljoen 75-plussers hebben geen internet
Bijna de helft van de 75-plussers hebben geen internet of mobiele telefoon. Vaak vinden zij zichzelf te oud of denken te weinig kennis te hebben voor het gebruik van een smartphone of tablet. Opvallend is wel dat ouderen veel vaker een tablet gebruiken dan een smartphone. Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Helft senioren heeft geen internet, ook de mobiele telefoon blijft achter
In Nederland wonen ruim 1,2 miljoen mensen boven de 75 jaar. Daarvan heeft ruim 46 procent geen internetverbinding. Dat komt neer op ruim 500.00 75-plussers die geen internet hebben. Overigens zijn de TV en vaste telefoon wel ingeburgerd onder ouderen, maar worden de nieuwe communicatiemiddelen nog minder gebruikt. Wanneer men wel een smartphone of tablet gebruikt, heeft men regelmatig hulp nodig van familie en bekenden. Dat blijkt uit het rapport ‘Senioren en digitalisering’ van onderzoeksbureau Telecompaper.
Voor het onderzoek ondervroeg Telecompaper bijna 600 kinderen en kleinkinderen over het telecombezit en –gedrag van hun (groot)ouders. Van de 75-plussers die wel een mobiele telefoon hebben, heeft men over het algemeen een eenvoudig toestel. In slechts een kwart van de gevallen gaat het om een smartphone. Opvallend resultaat uit het onderzoek van Telecompaper is dat bij de Nederlandse consument tussen de 12 en 80 jaar de smartphone populairder is dan de tablet, terwijl dit bij de 75-plussers juist andersom is. Ruim een kwart (26%) van de 75-plussers in Nederland heeft een tablet in huis. Dat is twee keer zoveel als het aandeel senioren met een smartphone (13%).
Senioren hebben nog wel regelmatig hulp nodig op het gebied van telefonie, tv en internet. Ruim 70 procent van de senioren heeft in de afgelopen drie maanden hulp nodig gehad van familieleden of bekenden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het instellen van zenders of het verbinden van een apparaat met draadloos internet. Vooral gevoelsredenen spelen bij senioren een rol om geen internet te gebruiken. Men vindt zichzelf te oud of is bang te weinig kennis te hebben van nieuwe communicatiemiddelen.