Provincie Gelderland stopt met financieren breedband in Achterhoek
De provincie Gelderland gaat geen geld meer investeren in de aanleg van breedband in de Achterhoek. Volgens de provincie tonen commerciële telecombedrijven voldoende initiatief in de aanleg van snel internet in de provincie. De markt is inmiddels, in tegenstelling tot een aantal jaren geleden, weer in beweging.
Gelderland steekt geen geld meer in breedband buitengebied
Inmiddels hebben verschillende telecombedrijven voldoende initiatief getoond in de aanleg van snel internet in de provincie Gelderland. De provincie heeft daarom besloten te stoppen met financiering van de aanleg van breedband in het buitengebied van de Achterhoek. Gemeenten gaan nu in regionaal verband de belangstelling van telecombedrijven omzetten in concrete projecten. De activiteiten van de provincie en gemeenten leidden eerder niet direct tot aanleg van breedband, maar hebben de markt wel in beweging gebracht. Dat de provincie Gelderland de geldkraan dichtdraait, moet er volgens leden van de provinciale staten in Gelderland niet toe leiden dat afgelegen huizen verstoken blijven van een snelle internetverbinding.
Eerder in 2014 tekenden tien Achterhoekse Gemeenten en de provincie een samenwerking om snel internet aan te leggen in het buitengebied. De markt nam daar namelijk geen initiatieven. Dat is afgelopen tijd veranderd. “De markt voor breedband is voldoende in beweging. Dan moeten we er geen belastinggeld in steken. We blijven voorlichting geven over de bijdrage van snel internet in het buitengebied aan de leefbaarheid en economische ontwikkelingen”, aldus Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.
In diverse gemeenten lijkt men nu in gesprek over concrete aanleg van internetverbindingen. In Winterswijk en Oost-Gelre bekijkt men mogelijkheden voor een samenwerking met CIF. Dit bedrijf focust zich sinds de zomer van 2015 op glasvezel in het buitengebied. Het doel blijft om breedband in het hele buitengebied van Gelderland te realiseren. De provincie blijft in ieder geval betrokken en denkt mee met gemeenten en steunt initiatieven van bewoners bij vraagbundeling.