Populariteit voor glasvezel in Europa neemt verder toe
Het aantal glasvezelaansluitingen in Europa is ook in 2013 verder toegenomen. De groei van 29 procent in het afgelopen jaar toont aan dat glasvezel een populair product is in de Europese landen. In Nederland nam het aantal glasvezel abonnees toe met 43 procent, zo blijkt uit onderzoek van Idate.
Grootste uitrol van glasvezel in Spanje (+2,4 miljoen), Frankrijk (+710.000), Portugal en Zweden (beide +550.000)
Op de FTTH Conference 2014 in Stockholm presenteerde Idate zijn onderzoek naar het aantal FTTH-aansluitingen in Europa (Fiber to the Home, ook wel glasvezel genoemd). Daaruit bleek dat glasvezel in Europa nog altijd erg populair is. Met een groei van 29 procent kende de Europese glasvezelmarkt een flinke stijging in 2013. In 2012 kwam het aantal glasvezelaansluitingen nog uit op een groei van 15 procent. Ook in Nederland groeide het aantal glasvezelaansluitingen met 43 procent.
Flinke groei glasvezel abonnees
In de dertien Europese landen werd in totaal een groei van meer dan 30 procent geconstateerd, qua abonneeaantallen. Het land met de hoogste procentuele groei was Zwitserland met maar liefst 235 procent (74.000 abonnees). Zwitserland werd gevolgd door Spanje (64%), Frankrijk, Portugal en Nederland. Waarbij de laatste drie landen elk een groei van 41 procent realiseerden.
Europa loopt nog achter op wereldschaal
De glasvezelmarkt in Europa loopt wat dat betreft nog wel flink achter op wereldschaal. Landen als China en Japan lopen ver voor op het gebied van glasvezelaansluitingen. Met 37 miljoen aansluitingen in China en 24,7 miljoen in Japan ligt het aantal glasvezel abonnees daar flink hoger. In absolute getallen gaat Rusland met bijna 9 miljoen glasvezel abonnees ruimschoots aan kop in Europa.
Glasvezelpenetratie neemt verder toe
De glasvezelpenetratie in Nederland is eveneens verder toegenomen. Volgens iDate had ons land eind 2013 een penetratie van zo’n 7,5 procent. Daarmee staat Nederland in Europa op de vijftiende plek. De lijst wordt aangevoerd door de landen Litouwen (34%), Zweden (27%) en Letland (23%). Opvallend is wel dat landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België op de lijst ontbreken omdat deze landen een glasvezelpenetratie van minder dan 1 procent hebben.