KPN gaat fors investeren in sneller internet
Komende twee jaar gaat KPN fors investeren in sneller internet. Met name het DSL-netwerk moet aan het eind van 2016 hogere snelheden kunnen halen, tot wel 200 Mbit/s. Daarnaast wil de provider ook meer glasvezelnetwerken uitrollen en het mobiele netwerk upgraden naar LTE-advanced (4G+).
KPN investeert komende jaren flink in kopernetwerk
KPN gaat komende jaren fors investeren in zijn kopernetwerk. Consumenten die internet hebben via het netwerk van de provider kunnen hierdoor straks tegen hogere snelheden internetten. Eind 2016 moet 85 procent van de Nederlanders minimaal een 100 Mbits/s kunnen afnemen bij KPN. Daarnaast moet 70 procent een verbinding kunnen afnemen van minimaal 200 Mbit/s. Komende twee jaar zullen ook meer huizen worden voorzien van glasvezel internet.
Meer providers profiteren
Stapsgewijs wil KPN het netwerk aanpassen. Klanten van KPN zouden hierdoor mogelijk binnen anderhalf jaar hogere internetsnelheden kunnen afnemen via het kopernetwerk. Het telecombedrijf liet tevens weten het glasvezelnetwerk te willen uitbreiden naar alle wijkkasten die nu DSL-verbindingen verzorgen voor klanten. Niet alleen KPN-klanten zullen profiteren van de investeringen die de provider doet in het netwerk. Ook providers zoals Tele2 en Vodafone, welke internet via het KPN-netwerk aanbieden, kunnen straks hogere internetsnelheden aanbieden aan klanten. Deze bedrijven moeten het dan nog wel eens worden met KPN over de tarieven.
LTE-advanced
KPN gaat ook verder investeren in zijn mobiel netwerk. Op dit moment biedt de telecomprovider al landelijke dekking van het 4G-netwerk. Maar het bedrijf wil het netwerk begin 2016 upgraden naar LTE-advanced, ook wel 4G+ genoemd. Hierdoor kunnen mobiele klanten nog hogere internetsnelheden halen.
Versoepeling regels
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) liet vandaag weten dat KPN meer vrijheid krijgt om te onderhandelen met concurrenten over toegang tot zijn netwerk. Eerder was de provider nog kritisch over het voorlopige besluit van ACM, waarbij volgens KPN geen sprake was van eerlijke concurrentie. De concurrentiewaakhond besloot na raadpleging van partijen in de telecomsector de regels voor KPN te versoepelen. Ziggo mag het netwerk nog wel gesloten houden, volgens ACM zou het technisch niet mogelijk zijn voor andere aanbieders om een onderscheidend product te leveren via de kabel. Hierdoor zou openstelling van de kabel niet leiden tot meer keuzevrijheid voor consumenten.