Internet of Things apparaten niet altijd veilig
Het internet of things (IoT) wordt steeds groter. Bijna ieder nieuw apparaat kan op de een of andere manier worden aangesloten op het internet. Toch is zo’n apparaat niet altijd even veilig.
Het nieuwe kabinet wil maatregelen om de beveiliging rondom apparaten die op internet zijn aangesloten te verbeteren.
Van waterkokers tot printers, van harde schijven tot aan thermostaten… Naast computers, (mobiele) telefoon en televisies zijn er steeds meer producten die aangesloten kunnen worden op het internet. Maar van de buitenkant is het niet zichtbaar of een product wel beschikt over een deugdelijke beveiliging. Het nieuwe kabinet vindt dat hier verandering in moet komen. Zo zouden er richtlijnen moeten komen, maar zouden apparaten ook terug naar de fabrikant moeten wanneer ze niet deugdelijk blijken te zijn.
“Er komen steeds meer van dit soort slimme apparaten. Die moeten dan wel veilig zijn en niet door buitenstaanders kunnen worden gehackt. Als het gaat om software op je computer weten we allemaal dat je een wachtwoord moet gebruiken, maar bij IoT producten is dat veel schimmiger. Als je een pop hebt of een slimme koelkast dan weet je niet dat je bijvoorbeeld een wachtwoord in moet stellen. En daar word je ook niet op gewezen.” Aldus Joyce Donat van de Consumentenbond.
Onveilige apparaten
Volgens beveiligingsonderzoek Wouter Slotboom wemelt het op internet van de onveilige apparaten. Alles wat immers via internet is aangesloten, kan via een zoekmachine worden teruggevonden stelt hij. Veel van dit soort apparaten zijn voorzien van een standaard wachtwoord of bevatten een lek in de software. Fabrikanten zouden volgens Slotboom hier meer tegen kunnen doen en richtlijnen zouden wenselijk zijn. Ook vindt hij dat een consument moet worden gedwongen bij de installatie van een apparaat om te kiezen voor een ander wachtwoord.
Hoe de maatregelen eruit gaan zien is nog niet bekend. Er wordt in het regeerakkoord ook gesproken over Europese standaarden. Wordt dus vervolgd.