Internetgebruik creëert kloof tussen generaties
Uit onderzoek door de Universiteit Twente naar internetgebruik in 2011 blijkt dat er een steeds grote kloof ontstaan tussen jongeren en ouderen. Ook is de Nederlander steeds onvoorzichtiger op het internet.
Digitale kloof ontstaan tussen generaties
Er wordt door jongeren en hoogopgeleiden veel meer geprofiteerd van de mogelijkheden die internet biedt dan ouderen en laagopgeleiden. Dit heeft onderzoek door de Universiteit Twente naar internetgebruik in 2011 uitgewezen. De onderzoekers signaleren een digitale kloof tussen generaties en bevolkingsgroepen. Verder wordt er gewaarschuwd dat de harde kern van niet-internetters, de zogeheten digibeten, niet kleiner is geworden.
Het onderzoek naar internetgebruik toont aan dat niet iedereen mee gaat in de digitaliserende samenleving. ‘Nog steeds gebruikt 9 procent van de Nederlanders internet in zijn geheel niet. Verder is er een grotere groep van 20 tot 25 procent die internet slechts sporadisch gebruikt, bijvoorbeeld om de vertrektijd van een trein te controleren of een e-mail te checken. In een verder digitaliserende samenleving dreigen ook deze mensen buiten de boot te vallen.’
De Nederlander wordt volgens het rapport ook steeds onvoorzichtiger op het internet. Virusscanners, firewalls, spamfilters, pop-up blokkeringen en anti-spyware programma’s worden nauwelijks geïnstalleerd en wachtwoorden worden vaak niet veranderd. ‘Erg risicovol’, aldus onderzoeker Jan van Dijk. Hij vermoedt dat dit komt, doordat bepaalde programma's de beveiliging tegenwoordig steeds vaker overnemen. ‘Daardoor worden jongeren laks en naïef en doen 55-plussers onvoldoende vaardigheden op om de juiste beschermingsmaatregelen te nemen.’
De vraag is of de digitale kloof ontstaat door de toenemende vergrijzing in Nederland of door het tempo waarin de digitalisering plaats vindt. Toch opvallend dat het aantal niet-internetters in de huidige samenleving niet verder is afgenomen. In de toekomst zal men steeds meer afhankelijk worden van het internet.